Entitat

QUI SOM?

Cabeçuts

L’Agrupació de Balls Populars de Sitges va néixer el 1978 amb la finalitat de conservar i recuperar la imatgeria, els balls i els entremesos del cercavila de la Festa Major de la vila de Sitges. Les melodies, els versos, les coreografies… són els vertaders maons de l’edifici immaterial més imponent del nostre Patrimoni, i compartir-lo, festejar-lo, protegir-lo i transmetre’l és, creiem, la parla més sincera d’un poble que vol existir en plenitud.

Des de la seva fundació, l’Agrupació viu només per a això: per despertar la veu de la nostra idiosincràsia, per desvetllar el sentiment de pertinença a una terra i a una manera de conviure; per no deixar de ballar; per no fixar els ulls al futur sense abans haver estimat el passat. I per contribuir a què cada any esclati l’univers de símbols que defineix les nostres vides. Després de més de trenta anys d’història, de treball i d’il·lusió compartida i ininterrompuda, L’Agrupació ha assolit, creiem, els objectius i les voluntats dels fundadors de l’entitat.

L’Agrupació de Balls Populars de Sitges ha contribuït decididament en el manteniment i l’actual vivacitat de la tradició dels nostres avantpassats i, en col·laboració amb les altres entitats sitgetanes, ha estat decisiva en el fet que la Festa Major de Sitges sigui, actualment, una de les més ben considerades i celebrades del món cultural i tradicional de Catalunya.

Les colles que actualment conformen l’Agrupació de Balls Populars de Sitges i que participen en les cercaviles de les Festes Majors de Sant Bartomeu i Santa Tecla de la vila de Sitges són:

  • Ball de Capgrossos
  • Ball de Cercolets
  • Ball de les Cintes
  • Ball de Diables de Sitges
  • Gegants Moros
  • Ball de Gitanes
  • Moixiganga de Sitges
  • Ball de Panderetes
  • Ball de Pastorets

A banda d’executar aquests balls l’Agrupació de Balls Populars de Sitges es dedica –perquè, de fet, també han motivat la seva història recent- a treballar per instituir i conservar altres aspectes genèrics de l’arrel tradicional catalana i sitgetana, com el tradicional “quinto” per Nadal, l’exposició de diorames nadalencs, la xatonada en dates de carnaval, els actes literaris per la diada de Sant Jordi, el ja tradicional “pregó satíric” per Festa Major, la participació en la Setmana Santa com a responsables i portants del “Sant Sepulcre”, i la contribució en les Festes de la verema, portant els seus representants al concurs anual de trepitjadors de raïm i presentant una Pubilla i un Hereu.

Però la tasca de l’Agrupació no acaba aquí. Puntualment celebrem aniversaris: són molts els balls de la casa que han assolit l’edat envejable dels 30 o 35 anys de trajectòria! I els hem recordat com cal: convidant colles d’arreu dels Països Catalans, fent infinitat de sortides fora vila per mostrar el millor del nostre patrimoni, o programant xerrades i tallers.

La Festa Major Petita de Santa Tecla és l’escenari on el planter més preuat que té l’Agrupació aprèn, i a voltes ens ensenya, a estimar el que és nostre. La nostra tasca no té un sentit ple sense l’esforç que els nostres balladors fan per passar dignament el relleu als més menuts. Per aquest motiu, l’Agrupació de Balls Populars de Sitges participa activament en la Matinal Infantil, aportant al seguici folklòric un gran nombre de colles dels balls representats pels més petits. A més, la tradicional “Xocolatada” per Festa Major i l’acte “Vestim Els Gegants Moros”, han esdevingut actes multitudinaris i molt estimats per als qui, creiem, han de créixer envoltats de l’exemple d’estima, cooperació, respecte i ànsia de festeig de tots els qui fem Agrupació.

Actualment, l’Agrupació de Balls Populars de Sitges compta, aproximadament, amb més de 1050 socis i té la seva seu social al “Palau del Rei Moro”, un dels edificis més emblemàtics i genuïns de la vila de Sitges que, alhora, conforma part de les antigues muralles medievals de la vila.

El paraigua de l’Agrupació també abraça altres col·lectius i entitats vinculades. En són un clar exponent el Grup Pessebrista de Sitges, que per Nadal i Setmana Santa exposen al Palau els seus diorames d’enorme qualitat plàstica; la Colla de Carnaval, encarregada d’aportar a les rues sitgetanes la colla de ”l’Agrupació”; el grup”Espetegafoc”, que anualment du a terme un acte de caràcter pirotècnic amb una gran quantitat d’efectes visuals de gran bellesa artística; el grup de dansa catalana “La SACA (sitgetana d’animació i cultura)”; i el grup de caramelles “Sitgetanes”. Finalment, l’Agrupació de Balls Populars de Sitges acull al Palau del Rei Moro la Colla Jove de Castellers de Sitges, amb qui comparteix història associacionista i seu social.

ELS INICIS

A l’any 1978, la Festa i, en general, el folklore que ens és propi, no gaudia de la salut de ferro que avui, en el nostre territori, la caracteritza. Malgrat això, Sitges havia conservat, en anys difícils i com poques poblacions van saber fer, el seu folklore viu. Estàvem, però, en un d’aquells moments que demanen l’empenta i la guspira perquè el foc sigui alguna cosa més que brasa. I és amb aquell alè engrescat que la jove Agrupació començà a caminar.

I a dignificar encara més la Festa, a recuperar alguns dels balls que havien caigut en l’oblit, a crear-ne de nous partint de l’estudi i el coneixement de la nostra tradició, a engrescar els qui llavors eren més joves perquè agafessin la maça i la cinta. I a desenvolupar un dels reptes -que creiem que any rere any anem assolint- més compromesos i necessaris: el de fer pedagogia de la Tradició. Gràcies a aquella iniciativa, ja fa més de trenta anys que Sitges i les Festes Majors dels seus compatrons Sant Bartomeu i Santa Tecla compten amb el treball i la suma d’esforços que la gent de l’Agrupació de Balls Populars aporten al projecte col·lectiu i fester de tota la Vila.

Un projecte que, en moltes ocasions, ha traspassat les fronteres sitgetanes i ha contribuït decididament a divulgar el nostre folklore arreu del país i en terres estrangeres.I a dignificar encara més la Festa, a recuperar alguns dels balls que havien caigut en l’oblit, a crear-ne de nous partint de l’estudi i el coneixement de la nostra tradició, a engrescar els qui llavors eren més joves perquè agafessin la maça i la cinta.

I a desenvolupar un dels reptes -que creiem que any rere any anem assolint- més compromesos i necessaris: el de fer pedagogia de la Tradició. Gràcies a aquella iniciativa, ja fa més de trenta anys que Sitges i les Festes Majors dels seus compatrons Sant Bartomeu i Santa Tecla compten amb el treball i la suma d’esforços que la gent de l’Agrupació de Balls Populars aporten al projecte col·lectiu i fester de tota la Vila. Un projecte que, en moltes ocasions, ha traspassat les fronteres sitgetanes i ha contribuït decididament a divulgar el nostre folklore arreu del país i en terres estrangeres.

COM ENS ORGANITZEM?

L’Agrupació de Balls Populars de Sitges s’organitza mitjançant uns Estatuts amb les normes per les quals es regeix l’associació, i com a tal poden ser modificats i integrats. Els estatuts inclouen la denominació, les finalitats determinades, domicili, àmbit, òrgans directius i forma d’administració, admissió i pèrdua de la qualitat de soci, règim disciplinari, drets i deures, procediment de modificació dels estatuts, patrimoni fundacional, destinació del patrimoni social i quotes.

La Junta Directiva de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges és escollida cada dos anys pels socis i sòcies de l’entitat reunits en Assemblea General. Els membres escollits s’encarreguen de gestionar i representar l’entitat davant la societat sitgetana.

Actualment, la Junta Directiva la composen els següents membres:

- Sr. Oleguer Font i Fullera, president de l’ABPS

- Sr. Aarón Vidal i Díaz, vicepresident de l’ABPS

- Sra. Marina Vergé i Coleto, secretaria de l’ABPS

- Sr. Dani Piques i Ribalta, tresorer de l’ABPS

- Sra. Judit Barlan i Sánchez, vocal de l’ABPS

- Sra. Laura Cosialls i Rodríguez, vocal de l’ABPS

-Sr. Carlos Olivares i Sánchez, vocal de l’ABPS

- Sr. Santi Pérez i Alminyana, vocal de l’ABPS

- Sra. Ona Rafecas i Hill, vocal de l’ABPS

- Sr. Mario Rodríguez i Ripoll, vocal de l’ABPS

- Sr. Adrià Saumell i Castro, vocal de l’ABPS

- Sra. Anna Soler i Riera, vocal de l’ABPS

- Sra. Judith Vallverdú i Pedreny, vocal de l’ABPS

PUBLICACIONS

Per repassar els avatars de la nostra història, llegir articles sobre folklore sitgetà i català, o conéixer l’opinió dels postres escriptors i col·laboradors, podeu emprendre un viatge a través de les publicacions que difon l’Agrupació: la revista ‘El Fogall‘ n’és la més fornida i surt, puntualment i gràcies als folkloristes i il·lustradors que hi col·laboren, cada Festa Major; ‘L’Espurna‘ és el primer butlletí de comunicació amb els socis que tingué l’entitat i, actualment, surt cada Nadal. Per altra banda, l’ABPS ha anat distribuint, per Carnaval, la intermitent i burlesca ‘Gallofa‘ i, per commemorar aniversaris dels balls o en emmarcar dates rellevants de l’entitat, ha publicat els diversos monogràfics que conformen la col·lecció ‘La Llibreta’. L’any 2008, any del 30è aniversari de l’Agrupació, l’entitat edità el DVD ‘30’anys de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges‘, que conté un reportatge sobre la història i les activitats anuals de l’associació i l’enregistrament de tots els balls amb parlaments i la Moixiganga. L’any 2013, l’entitat va enregistrar imatges espectaculars de la nostra Festa Major i que ha servit per estrenar al 2014, el documental anomenat ‘Sitges, sentiments de festa‘. Des de l’any 2015 l’entitat també publica anualment llibres relacionats amb l’estudi i la difusió del folklore local amb una col·lecció titulada ‘La Tarlatana’.

ENTITATS VINCULADES

Colla Jove de Castellers de Sitges

La trajectòria de la Colla Jove de Castellers de Sitges, des dels seus inicis i fins els nostre dies, és una història de moments especials viscuts amb la passió pròpia d’una colla castellera i amb la intensitat explícita d’una relació màgica. Èxits i decepcions, esforços i resultats, projectes i iniciatives, imatges i records, però sobretot, il·lusió. Perquè si hi ha un element per damunt de cap altre que defineix la Jove és la il·lusió, que han imprès tots els seus components al llarg d’aquests anys i que han aconseguit fer d’aquesta colla una entitat de referència a Sitges i convertir el nostre poble en la localitat més petita amb colla de 8. Que no és poc!

Grup Pessebrista de Sitges

El Grup Pessebrista de Sitges, tot i que va constituir-se com a entitat l’any 2005, ve organitzant activitats en col·laboració amb l’Agrupació de Balls Populars al Palau del Rei Moro des de l’any 1991. El Grup té com a finalitat fomentar la construcció de pessebres, a més de la propagació i difusió d’aquest costum artístic.

Per acomplir aquesta funció, que a la vegada és l’obligació de l’entitat segons els seus estatuts, el Grup Pessebrista organitza anualment dues activitats: el concurs de pessebres i l’exposició de diorames. L’exposició de diorames és una mostra duta a terme pels pessebristes que formen part del grup. Aquesta exposició està adreçada al públic en general, tant adult com infantil. El concurs de pessebres, també està adreçat a tothom, tot i que les dues categories establertes ja diferencien els participants adults dels infantils.

La SACA

La Saca (Sitgetana de Cultura i Animació), neix el dia 3 de març de 1986 de la ma d’un  grup de persones per crear una secció de dansa tradicional. El 1998 el grup es transforma en el que avui coneixem per La Saca, Sitgetana de Cultura i Animació, que organitza activitats al voltant de la cultura popular i de la festa amb una visió àmplia que sobrepassa els límits de la pròpia entitat. Activitats del món de la dansa però també aquelles que conformen el context festiu i per tant sociocultural de la vila de Sitges, de la comarca i de tot el territori català.

Com a objectiu primer d’aquesta secció, definim la voluntat de dissenyar activitats que possibilitin el contacte amb ofertes culturals àmplies i propiciïn la interrelació social i la integració positiva d’esforços així com a estimular la participació activa a la vida cultural i associativa.

ENTITATS COL·LABORADORES 

Caramelles Sitgetanes

La Colla Caramelles Sitgetanes va ser fundada el 1941 per caramellaires que havien sortit abans de la Guerra Civil. També estava formada per joves sitgetans que tenien ganes de cantar i que formaven part del cor parroquial l’Schola Cantorum, nom que va adoptar la colla durant els següents anys. Aquesta va ser la que acabà fent possible, després de la guerra, la recuperació de les caramelles després de cinc anys sense sortir, amb el nom de “Colla de Caramelles”, i va ser coneguda ràpidament com Caramelles Sitgetanes o de l’Schola Cantorum.

Actualment, la colla Caramelles Sitgetanes és un grup d’amics de totes les edats, amb l’objectiu de cantar per preservar la tradició de les caramelles a Sitges. La colla està formada per una cinquantena de cantaires, sota la direcció del músic sitgetà Joan Pinós.

La colla, amb banda de músics, surt a cantar el Dissabte de Glòria a la nit i el Dilluns de Pasqua durant tot el dia, i ofereix els seus cants a cases particulars, bars, restaurants de la vila, i altres llocs, com l’Ajuntament, l’església parroquial, l’ermita del Vinyet, l’Hospital de Sant Joan i residències i casals d’avis. Des de la desaparació del Patronat la colla no ha comptat amb una entitat de suport fins aquest 2009, en que un acord de col·laboració amb l’Agrupació de Balls Populats ha permés establir la seva seu i local d’assaig al Palau del Rei Moro.

FES-TE’N SOCI

Per fer-te soci de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges has d’omplir la butlleta que la pots trobar aquí o a la secretaria de la nostra seu, el Palau del Rei Moro, al carrer d’en Bosch, 10-12 de Sitges.

Un cop omplerta, la pots deixar a la bústia del Palau del Rei moro o enviar-lo escanejat per correu electrònic a la nostra adreça info@agrupasitges.cat.